Nukleärt, Nyheter

En förlängning av atomsamtalen med Iran ännu osäker

Iranska regimen och världens sex stormakter arbetar nu för att slutföra villkoren för en trolig förlängning av förhandlingarna kring Teherans kärnteknikprogram efter tidsfristen den 20 juli, sade västerländska diplomater till Reuters.

Ett tillkännagivande kan komma så tidigt som på fredagen, skriver Reuters vidare.

Tjänstemän från båda sidor säger att det verkar som om att samtalen inte kommer att leda till ett genombrott innan tidsfristen den 20 juli som parterna kom överens om i ett interimsavtal från november förra året. En förlängning på upp till sex månader är teoretiskt möjligt enligt detta interimsavtal.

Flera diplomater som står nära förhandlingarna i Wien sade att de förväntade att samtalen ska återupptas senare i september. En annan diplomat sade på onsdagen att inga beslut har fattats ännu: ”.. Vi vill att det ska vara på fredagen, men mycket behöver hända mellan nu och då och vi vet ännu inte”.

Vita huset prisade på onsdagen iranska regimen för ett ”överraskande” gynnsamt beteende under de senaste sex månaderna under de kärntekniska samtalen med världsmakterna. Men Washington avböjde att säga om parterna har kommit överens om att förlänga förhandlingarna.

Vita husets talesman Josh Earnest sade att USA:s utrikesminister John Kerry och president Barack Obama skulle diskutera olika möjliga vägar framåt för samtalen med Iran under ett möte på onsdagen.

Iranska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif sade att samtalen, som återupptogs för två veckor sedan i den österrikiska huvudstaden efter fem tidigare omgångar av förhandlingar sedan februari, kommer att fortsätta med lika på allvar fram till söndagen.

”Vi har ännu inte kommit överens om en förlängning av samtalen”, sade han efter en ett möte med USA:s biträdande utrikesminister William Burns bakom stängda dörrar på onsdag.

Förhandlingarna mellan P5+1 eller EU3+3-gruppen med USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Kina har enligt diplomater och medier gjort påtagliga framsteg i vissa frågor. Men det återstår fortfarande stora skillnader mellan parterna särskilt i den centrals frågan om iranska regimens anrikningskapacitet sade diplomater.

”Tanken är att behålla status quo”, sade en västerländsk diplomat till Reuters med hänsyn till en eventuell förlängning av det tillfälliga avtalet. ”Samma villkor som nu”, men ”inget är ännu bestämt och det kommer att vara föremål för vidare diskussioner”.

Experter och diplomater hävdar att ett tal från prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei i förra veckan grusade den iranska delegationens möjligheter att göra eftergifter vid samtalen som pågick denna vecka. Diplomater tillägger att ”Zarif ska nu återvända till Teheran för att försöka vinna stöd för mer flexibilitet”.

”Vi har jobbat mycket och vid ett tillfälle är värdet av dessa samtal relativ i förhållande till behoven” sade en diplomat till Reuters anonymt och tillade ”Det som krävs är att Zarif återvänder och får från den högsta andligen ledaren den flexibilitet som krävs för att ge oss ett avtal”.

Världsmakterna vill att Teheran drar tillbaka stora delar av sitt anrikningsprogram för att försäkra sig om att regimen inte kan tillverka kärnvapen. Iranska regimen vill att sanktionerna mot Iran som allvarligt skadat landets missköta och oljeberoende ekonomi hävs så snart som möjligt.

Kerry hade anslutit sig till samtalen i helgen för flera möten med iranska regimens utrikesminister Zarif, men sa innan han lämnade Wien på tisdagen att det var ”glasklart” att Irans 19000 installerade centrifuger var för många.

”Det är meningslöst att insistera på antalet centrifuger”, svarade Zarif vid en separat presskonferens.

Två inflytelserika amerikanska senatorer frågade på tisdagen andra senatorer att stödja krav på att iranska regimen acceptera tuffa förhållanden under förhandlingarna, inklusive två decennier av internationella inspektioner, rapporterar Reuters.

”Ett slutligt avtal med Iran måste innehålla en lång period av inspektioner och kontroll som varar i minst 20 år”, sade ordförande för senatens utrikesutskott Robert Menendez (demokrat) och senator Lindsey Graham (republikan) i ett brev som de avser att skicka till presidenten senare denna vecka.