Nukleärt, Nyheter

P5+1-gruppens toppdiplomater reser till Wien för att rädda samtalen med Iran

Det är nu bekräftad det som FFFI rapporterade om tidigare i veckan nämligen att utrikesministrarna från världens sex stormakter kommer att resa till Wien för att närvara vid de pågående förhandlingarna om iranska regimens misstänkta kärnteknikprogram.

Internationella medier däribland Associated Press (AP) beskriver ministrarna ankomst som ett diplomatiskt räddningsuppdrag ämnad att hålla förhandlingarna vid liv. Men trots ministrarnas diplomatiska muskler är många överens om att det är osannolikt att överbrygga de befintliga skillnaderna kring Teherans kärnteknikverksamhet innan 20 juli, tidsfristen för ett avtal.

”Båda sidor har uppenbarligen markerat sina positioner vilka är oförenliga”, säger Gary Samore, som lämnade amerikanska förhandlingsdelegationen med Iran förra året. ”[just] därför kommer denna förhandling att inte sluta med ett avtal.”

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius anspelade på dödläget i veckan när han sade att ”ingen av de stora frågorna” hade lösts. Han tillade då att nästa hela utdraget till ett avtal, som parterna arbetar med mödosamt, är blank.

Och i kommentarer som publicerades torsdagen av österrikiska tidingen Wiener Zeitung, säger Storbritanniens utrikesminister William Hague att ett avtal är långt ifrån säkert.

Två diplomater insatta i de konfidentiella samtalen sade på torsdagen att USA:s utrikesminister John Kerry och de bästa diplomaterna från Storbritannien, Frankrike och Tyskland kommer enligt de första planerna att anlända i Wien på lördagen. De sade att Rysslands utrikesminister och en högt uppsatt tjänsteman från kinesiska utrikesdepartementet kommer också att resa till Wien

Samore, som nu arbetar vid Harvards Belfer Center, tror att parterna kan komma överens om att förlänga förhandlingarna med ytterliga ett halvt år vilket är den maximal tillåtna tiden under den tillfälliga överenskommelsen från november förra året. Detta eftersom nuvarande status quo gynnade både iranska och amerikanska intressen.

”Från den amerikanska synpunkten, har interimsavtalet varit en framgång när det gäller att frysa (Irans kärnenergi) programmet i stort utan att sanktionssystemet har kollapsat”, sade han. Trycket på Iran från ytterligare straffåtgärder har i sin tur minskat.

”Just nu skulle båda sidor föredrar en förlängning av vapenvilan”, tillade han för Associated Press på torsdagen.

Han betonar dock att ”det inte finns någon anledning till att tro att den grundläggande oenigheten … kan lösas inom en snar framtid”.