Mänskliga Rättigheter

Iransk journalist dömd till två års fängelse

Iranska journalisten Marzieh Rasouli sade på måndagen att hon har dömts till att tillbringa två år fängelse och 50 piskrapp anklagad för att ha publicerat propaganda mot regimen.

Rasouli, respekterad för sitt arbete som en konst och kulturreporter för ledande reformistiska medier, inklusive Shargh och Etemaad dagstidningar, greps i januari 2012 efter en våg av prästerskapets tillslag mot media.

I ett uttalande på Twitter på måndag, skrev Rasouli att hon hade åtalats för “propaganda mot etablissemanget och störningar av den allmänna ordningen genom att delta i sammankomster”.

”Propaganda mot etablissemanget är en term som används av Iranska regimens konservativa dominerade rättsväsende för att döma aktivister och journalister sedan det omtvistade presidentvalet 2009 som utlöste omfattande regimprotester.

Straffet hade godkänts av en appellationsdomstol, utan att utarbetas, bara lägga till att “jag måste gå till fängelse i morgon för att tjäna min dom”, skrev Rasouli.

En annan reformistisk journalist, Saba Azarpeyk, har också suttit häktad i mer än en månad utan att kunna kontakta sin familj, säger hennes advokat.

Iranska regimens president Hassan Rohani, har misslyckats att uppfylla vallöften att tillåta större yttrandefrihet och det har skett en kraftig ökning av antalet avrättningar sedan han tillträde, enligt flera internationella organisationer där ibland FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.