Nukleärt

Tysklands atomförhandlare till Iran

Hans Dieter LucasTyska tjänstemän kommer att besöka Teheran på söndagen för att föra samtal om Irans kärnteknikprogram, sade iranska regimens toppförhandlare och vice utrikesminister Abbas Araqchi på tisdagen.

Mötet följer liknande diskussioner med amerikanska, ryska och franska förhandlare under denna vecka inför återupptagandet av atomsamtal mellan Iran och P5+1-länderna i Wien på måndagen, den 16 juni.

”Hans Dieter Lucas, den tyska representanten vid P5+1-samtalen, kommer att resa till Teheran för att delta i ett seminarium” som anordnades av iranska regimens UD, rapporterar prästerskapets officiella nyhetsbyrå IRNA som citerades Araqchi.

”Vi kommer att ha bilaterala kärntekniska samtal med honom” vid sidan om, sade är Araqchi för närvarande i Genève i möten med sin amerikanska motpart.

Västvärlden misstänker att iranska regimens kärntekniska forskning syftar till att få fram kärnvapen men Teheran har länge insisterat på att dess kärntekniska verksamhet är helt fredligt.

Representanter från Iran och de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland och USA samt Tyskland söker en övergripande överenskommelse med iranska regimen.

Nästa veckas samtal i Wien är en månad före en tidsfrist för en slutlig lösning som löper ut den 20:e juli.

Ett omfattande avtal syftar till att bromsa iranska regimens atomverksamhet i utbyte mot ett hävande av samtliga ekonomiska sanktionerna mot landet.