Nyheter

Iranska regimen förbjuder VM- sändningar i Teherans kaféer

Två dagar innan fotbolls-VM drar i gång i Brasilien meddelade iranska regimens säkerhetsstyrkor att det är förbjudet för restauranger och kaféer i huvudstaden Teheran att visa matcher från turneringen, rapporterar BBC och andra internationella medier.

Förbudet omfattar även sändning av Irans egna matcher under VM.

The Union of Tehran Cafe Owners (Kaféägarnas fackförbund) har bett sina medlemmar att inte visa någon VM-match eller att försäkra sig om att deras TV visar andra kanaler när matcherna sänds.

Enligt uppgifter har regimen skickats sms-texter till kaféägarna där man beordrar dem att stänga sina kaféer vid midnatt. Detta i ett försök att skrämma ägarna till att följa förbudet.

Förbudet mot kaféer och restauranger kommer efter att prästerskapet s polismyndighet beslutade att förbjuda sändning av matcher från fotbolls-VM i landets biografer för att det uppmuntra en könsblandning av tittarna.

Biografägarnas förbund i Iran förklarade efter beslutet att biografer inte avser sända VM-matcher i separata föreställningar för män och kvinnor.

Rapporter från Iran visar dock att kaféägare i Teheran planerar att trotsa förbudet öppet. Vissa Caféer och restauranger har redan offentliggjort sitt program för att sända matcherna under fotbolls-VM.

Iran kommer att möta Nigeria den 16 juni och spela senare i turneringen mot Argentina och Bosnien-Hercegovina.