Nyheter

Iranska regimens ledare: Vi ger aldrig efter för USA

Iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei sade att ”den Islamiska republiken Iran har aldrig fallit för väst utan har lyckats göra framsteg för varje dag”.

”Vår internationella utmaning är bråket med [den globala] arrogans. Låt oss tala öppet; oroligheterna är [orsakade] av USA”, sade Ali Khamenei på onsdagen vid prästerskapets grundare, Khomeinis mausoleum i södra delen av den iranska huvudstaden Teheran.

”Även en del amerikanska bedömare är övertygade om att sådant bråkmakeri inte är till nytta och misslyckas med att motverka den Islamiska republiken”, sade Khamenei och tillade ”Men USA är fortfarande ett bekymmer och deras agenda bör identifieras.”

Han betonade i sitt tal att de europeiska länderna gör ett ”stort strategiskt misstag” eftersom de respekterar amerikanska intressen medan Washington avstår från att respektera deras.

”Militära åtgärder är för närvarande inte en prioritet för USA efter landets ledsamma förluster under invasionen av Irak och Afghanistan”, sade Khamenei.

Khamenei betonade även i sitt tal vikten av att identifiera Irans verkliga fiender och sade med hänvisning till USA, ”idag arbetar Takfiri-grupper i vissa regioner mot islam och Shi’ism och begår onda handlingar. Men de är inte de största fienderna. Den största fienden är den som provocerar dem och ger dem pengar”.

Prästerskapets högsta ledare beskrev Takfirier som ”okloka grupper”, som blivit lurade [av väst].

Khamenei varnade samtidigt västvärlden genom att hota att ”alla som angriper Iran kommer att möta landets knutna näve”.
Han sade vidare att ”den våg av islamisk uppvaknande som sveper över regionen må ha förtryckts i vissa delar av den muslimska världen men att det kommer utan tvekan att segra”.