Nukleärt, Nyheter

Irans president lovar att försvara kärnrättigheter

Inför nästa omgång av samtalen mellan stormakter och Iran om Irans omtvistade kärntekniksprogram, lovade iranska regimens ”moderata presidenten” Hassan Rohani på tisdagen att hans administration kommer att försvara den islamiska republikens nukleära rättigheter och arbeta för att få slut på internationella sanktioner som har ödelagt dess ekonomi.

Hassan Rouhani uttalande ses som ett led i hans ansträngningar för att avdramatisera anklagelserna från hökarnas fraktion om han har gett alltför många eftergifter till väst i utbyte mot nästan ingenting.

”Kärnkraft är utan tvekan vår definitiva rätt”, sade Rohani vid en ceremoni i Teheran som markera den 25:e årsdagen av islamiska regimens grundare, Ruhollah Khomeneis, bortgång.

”Med enighet och motstånd, kommer vi att försvara iranska nationen intressen”, sade Rouhani.

Iran och västländerna kom i november förra året överens om landets kärnteknikprogram. Landet har länge misstänkts förbereda kärnvapen. För att få insyn och kontroll i processen antas USA vara beredda att lätta på sanktionerna mot landet. Den preliminära överenskommelse som trädde i kraft i januari i år löper ut den 20 juli, ett datum då båda sidor hoppas kunna komma överens om och presentera ett permanent avtal.
Det senaste samtalet mellan iranska regimen och världens sex stormakter förra månaden slutade utan framgång.

Nästa omgång av samtal mellan iranska regimen och världens sex stormakter för att lösa tvisten om Teheranregimens kärnteknikprogram kommer att hållas i Wien mellan den 16 och 20 juni.