Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Politisk fånge avrättad i Iran trots internationella varningar

Iranska regimen avrättade politiska fången, Gholamreza Khossravi, tidigt på söndagsmorgonen, enligt uppgifter till FFFI. Avrättningen genomfördes trots en brådskande internationell kampanj från Amnesty International igår i syfte att stoppa denna barbariska avrättning.

FFFI rapporterade igår att politiska fången Gholamreza Khossravi hade flyttats till isoleringscell i  Gohardasht-fängelset i Karaj i väntan på att hans dödsdom skulle verkställas. Han träffade enligt uppgifter sina anhöriga vid kl. 22, lokal tid, för att ta farväl av sin familj.

Gholamreza Khosravi fördes bort från avdelning 350 i Evin-fängelset till Gohardasht-fängelset, den 28 maj, för att verkställa hans dödsdom, enligt rapporter från människorättsaktivister.

Gholamreza Khosravi, 49, tillbringade 12 år av sitt liv i regimens fängelser under grym tortyr och avrättades anklagad för att stödja iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin och ”fiendskap mot gud”.

Amnesty International uppmanade iranska regimen på lördagen att inte avrätta politiska fången, Gholamreza Khossravi, som hade dömts för ”fiendskap mot Gud” i vad organisationen sade var en orättvis rättegång, rapporterade Reuters igår. AI:s uppmaning kom eftersom hans familj sade att de fruktade att han skulle bli avrättad genom hängning inom några timmar [läs på söndagen], tillägger Reuters.

Iranska regimen har där med avrättat 300 personer sedan årsskiftet 204.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran fördömer i starkaste ordalag avrättningarna i synnerhet avrättningen av politiska fångar i Iran.  

”Västvärldens tystnad kring regimens brott mot mänskliga rättigheter, som pågår dagligen, ses från regimens sida som grönt ljus till att den kan fortsätta sitt systematiska övergrepp mot iranska befolkningens grundläggande fri- och rättigheter”, vilken är total oacceptabel, säger Mojtaba Ghotbi, en talesperson för Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI).

Sverige och Carl Bildt måste fördöma dagens avrättning och en senaste tidens ökade avrättningar i Iran samt framföra Sveriges starka protester mot dessa genom att kalla upp regimens ambassadör till UD, tillägger han.