Motståndsrörelsen, Nyheter

Möte mellan Irans och Syriens organiserade opposition förargar iranska regimen

Iranska regimen visade offentlig frustration på söndagen över ett möte mellan Ahmad Jarba, ledaren för syriska oppositionsgruppen Syriens nationella koalition (SNC) och Marjam Rajavi, ledare för iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i Paris i slutet på förra veckan.

Ahmad Jarba är den ”mest olämpliga personen” för att leda det krigshärjade landet, sade regimens vice utrikesminister Hossein Amir Abdollahian med hänsyn till Syrien. Han bekräftade samtidigt för prästerskapets medier att regimen skulle sända observatörer till nästa månads presidentval i Syrien.

Paraplyorganisationen SNC under Ahmad Jarbas ledning är den största av Syriens oppositionsgrupper som kämpar mot Bashar al-Assads regim under de senaste tre åren.

Ahmad Jarba, även ledare för den syriska oppositionen Fria syriska armén, besökte tidigare denna månad Washington för ett möte med USA:s utrikesminister John Kerry. Parterna diskuterade då möjligheterna till ett mer långtgående samarbete mellan den syriska oppositionen och USA i syfte att finna en lösning på det tre år blodiga kriget.

Iranska regimens attack mot Jarba kommer trots att han inte ställer upp mot Bashar al-Assad i det annonserade presidentvalet den tredje juli.
Attacken bör ses som en direkt rabiat reaktion mot mötet mellan prästerskapets mest organiserade opposition och den syriska opposition.

”Enligt vår uppfattning när det kommer till politik, är Ahmad Jarba en svag individ … han är den mest olämpliga personen för Syriens framtid”, säger Amir Abdollahian som citerades av regimens officiella nyhetsbyrå IRNA.

”Han vet inte vilka han träffar i sina utländska möten”, sade Abdollahian, med hänvisning till samtalen mellan Jarba och iranska oppositionsledare i ecil Maryam Rajavi.

Maryam Rajavi, NCRI:s valda-president, träffade Ahmad Jarba, i Paris 23 maj. Rajavi fördömde iranska regimens förödande stöd till Bashar al-Assads regim och direkta interventioner i undertryckandet av den syriska befolkningen i ett desperat försök att rädda sitt religiösa envälde.

Rajavi uppmanade internationella samfundet att öka sitt stöd till Fria syriska armén, samlingspartiet för Syriens Revolution som den legitima företrädaren för det syriska folket.