Kultur, Nyheter

Känd iransk skådespelerska riskerar piskstraff

hatami

Iranska skådespelerskan Leila Hatami kan straffas med piskrapp efter att ha ertappats på bild där hon skakar hand med den 83-årige Gilles Jacob och kysser honom på kinderna.

Enligt rådande sharialagar i Iran, som trädde i kraft sedan prästerskapet usurperade makten 1979, kan en kvinna inte ha fysisk kontakt med en man som inte är en familjemedlem.

Flera ledare inom iranska regimens etablissemang har kritiserat Hatamis agerade under Cannes festivalen och hävdat att hon genom sitt agerande har undergrävt muslimernas moral.

”Jag hoppas att de som representerar iranska kvinnor i internationella sammanhang tar hänsyn till renhet och värdighet så att bilden av den iranska kvinnan inte fläckas inför omvärlden”, sade iranska regimens vice kulturminister Hossein Noushabadi.

”Om de respekterar islamiska normer, den nationella kulturen och Irans övertygelser, skulle det vara en önskvärd sak för iranska kändisar att åka utomlands, men om de inte tar hänsyn till sociala värden och etiska kriterier kommer den iranska nationen inte acceptera det”.

Hatami, jurymedlem i årets Cannes festival, fick erkännande över hela världen efter att hon spelade i den Oscarsbelönade filmen, Nader och Simin – En separation.

Nu kräver en grupp flickor, som kallar sig för ”Hizbollah studenters systrar”, i ett brev till regimens rättsväsende att Hatami straffas med piskrapp och dömas till fängelse för sitt ”omoraliska” agerande.

Gruppen skriver i sitt klagomål att ”Hatamis agerande har varit medvetet och avsiktligt som dessutom uppmuntrar till moralisk korruption”, rapporterar iranska regimens nyhetsbyrå Tasnim.