Artikel, Nyheter

Rättsaktivist: ”Frihet i smyg” är inte frihet

jila
Frihet i smyg är inte frihet, säger den prisbelönta iranska journalisten Jila Baniyaghoub

Tusentals iranska kvinnor lade ut bilder på sig själva på sociala medier där de på offentliga platser trotsar prästerskapets obligatoriska klädkod genom att inte bära huvudsjalen hijab.

Kampanjen som startade på Facebook och andra sociala medier tidigare i maj kallas för ”my stealthy freedom” (ungefär min frihet i smyg).

Den prisbelönta iranska journalisten Jila Baniyaghoub tog upp denna kampanj i ett inlägg på sin Facebook-sida och skrev att ”Frihet i smyg” är inte frihet.

”Jag tror inte att det kallas för frihet om man kan prata eller göra saker i smyg … Vi kan alla göra saker i det privata när inga andra närvarar. Saker som är förbjudna i det offentliga och som strider mot de lagar och normer som härskar över oss i samhället. Detta kan vi inte kalla för frihet. Om det var så, skulle inte så många människor genom historien ha offrat sina liv för frihet…. De kunde ha sagt, kom, vi går till ett tyst hörn, till en hemlig plats från folket, och lever i frihet i smyg … skriver i sitt inlägg Jila Baniyaghoub.

Hon tillägger, ”friheten måste man utropa…. Vi ska inte urholka betydelsen av ordet frihet. Frihet finner sin betydelse i samband med samhället och i grupper och jag tror att diktatorer är mot frihet”.

”Jag är inte orolig för att det finns sådana sidor [de som förespråkar frihet i smyg]. Jag är orolig för att detta kan sysselsätta och vilseleda oss. Jag är orolig för att vi tappar vägen. Först kämpade vi för frihet, nu för frihet i smyg. Vad är nästa steg …” frågar sig Jila Baniyaghoub.