Nukleärt, Nyheter

Rohani: Iran backar inte ett steg från sitt kärnteknikprogram

”Iran kommer inte backa från att bedriva kärnteknikprogram och inte heller ge efter för diskriminering i detta avseende”, det sade prästerskapets president, Hassan Rohani, i ett tal på söndagen.

Hassan Rohani som talade under en ceremoni för att presentera tre nya kärnteknikprojekt förkastade påståendet om att iranska regimen hade några “hemliga kärntekniska verksamheter” som en ”lögn” som västvärlden sprider.

Men lite längre fram i sitt tal sade han emot sig själv och tillade, ”när det avslöjades att vi hade aktiva centrifuger” frågade vi dem [väst], ”skulle vi ha informerat er om att vi håller på att centrifuger? … De [väst] sade att ni har genomfört hemlig kärnteknisk verksamhet under de senaste 20 åren. Vi frågade dem [väst] enligt vilken lag borde vi ha informerat er om dessa aktiviteter.”

Hassan Rohani beskrev den kärntekniska krisen som “propaganda” där “västvärlden kunde följa andra och skapa problem för iranska regimen.”

Iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, sade samtidigt på söndagen att västerländska förväntningar på att den Islamiska republiken ska begränsa sitt missilprogram var “dumt och idiotiskt”.

“De förväntar sig att vi ska begränsa vårt missilprogram medan de ständigt hotar Iran med militära åtgärder. Så det här är en dum och idiotisk förväntning”, citerades Khamenei med att säga till regimens nyhetsbyrå IRNA.

“Revolutionsgardet bör definitivt driva genom sitt program och inte vara nöjd med den nuvarande nivån. De borde massproducera. Detta är en viktig plikt för samtliga militärtjänstemän”, tillade Khamenei.

Dessa uttalande från regimens högsta ledare och president kommer inför en ny omgång av kärntekniska samtal mellan prästerskapets representanter och Internationella atomenergiorganet (IAEA) i Wien på måndagen.