Nyheter

Två miljoner gatubarn i Iran

gatobarn1Enligt inofficiell statistik finns det omkring två miljoner gatubarn i Iran, sade Valiollah Nasr, generaldirektör för den statliga organisationen för sociala offer. Det rapporterar iranska studenternas nyhetsbyrå ISNA på söndagen. Icke-statliga organisationer uppskattar att antalet gatubarn i Iran är ännu fler.

Sociala aktivister säger att hög arbetslöshet, stigande inflation och felriktade statliga subventioner har lett till att många familjer inte kan försörja sig själva utan måste vända sig till sina barn för hjälp till familjens försörjning.

Trots stigande antal gatubarn, har iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, skrotat landets familjeplaneringsbudget och efterlyste en plan för att öka barnalstrandet i landet. I ett försök att snabbt öka Irans population från 75 till 150 miljoner har man anställt 150 000 personer. Deras uppgift kommer bli att knacka dörr och uppmana gifta par att skaffa mer barn.

Det finns ingen säkerställd statistik, men bedömarna anser att över 80 procent av landets befolkning lever under existensminimum.