Nyheter

Khameneis militärrådgivare: Västs misslyckande i Syrien är Irans seger

En militärrådgivare till iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, skröt nyligen att västvärldens misslyckande i Syrien är Irans seger. Hans kommentarer fick stor uppmärksamhet i prästerskapets medier som trumperade ut detta som ett tecken på iranska regimens starka maktställning i regionen.

khamenei
Yahya Rahim Safavi, andra från vänster, säger att väst misslyckande i Syrien är Irans seger

”Irans front när det gäller försvaret mot den sionistiska regimen (prästerskapets benämning av Israel) ligger idag vid Libanons södra gräns”, sade Generalmajor Yahya Rahim Safavi och hävdade att ”koalitionen med USA, Saudiarabien, Turkiet, Qatar och Europa har misslyckats med att störta Syriens president Bashar Assad.”

” Detta är ett strategiskt misslyckande för västerländska, arabiska och sionistiska fronten och en stor seger för den Islamiska republiken av Iran”, sade han under måndagen enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars.

”Vår första försvarslinje är inte längre i Shalamcheh (i södra Iran), utan är snarare i södra Libanon”, sade Safavi och tillade att Irans strategiska inflytande hade nått Medelhavet.

Iranska regimens medier hävdade samtidigt i sin rapportering att Europa har redan erkänt Irans växande makt i regionen. Fars citerade en italiensk parlamentariker, Erasmo Palazzotto, som ska ha sagt att, ”Det mäktiga Iran hjälper till att skapa fred och lugn i området”.

Enligt Fars rapporter ska Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics ha hyllat Iran i kommentarer i april månaden samt lyft fram ”Irans viktiga och effektiva roll i att lösa regionala problem”.