Nukleärt, Nyheter

IAEA: Iran uppfyller villkor från nukleärt avtal

Internationella atomenergiorganet, IAEA, uppgav på torsdagen att Iran uppfyller villkoren från det nukleära avtalet från november förra året.

Iran har avstått från anrikning av uran till 20 procents grad och har också minskat sina lager av uran med 20-procentig anrikningsgrad,vilket snabbt kan omvandlas till ännu renare uran som kan användas i en atombomb, sade IAEA i sin månatliga rapport.

Ett interimsavtal mellan Iran och stormakterna från november förra året förbinder Iran sig bland annat att stoppa anrikning av uran över 5 procent, att neutralisera uran som anrikats till närmare 20 procent och att öka insynen vid anläggningarna. I utbyte får Iran lättnader i ekonomiska sanktionerna.

IAEA uppgav att Iran även mött sitt löfte att inte genomföra stora arbeten på sin planerade tungvattenreaktor, vilken skulle ha möjlighet att producera plutonium i framtiden.