Nyheter

Obama nekar Irans FN-ambassadör visum till USA

Vita huset sade på fredagen att Hamid Aboutalebi inte kommer att få det visum han behöver för att kunna ta plats som Irans nya sändebud vid FN-högkvarteret här i New York.

”Vi har informerat FN och Iran att vi inte kommer att utfärda visum till Hamid Abutalebi”, säger Vita husets pressekreterare Jay Carney.

Abutalebi har erkänt att han arbetat som översättare och förhandlare för studentgruppen som 1979 tog över USA:s ambassad i Iran och höll 52 amerikaner som gisslan för 444 dagar.

”Vi har bekräftat det vi har förmedlat. Vi kommer inte att utfärda visum. Information om viseringsärenden inklusive orsaken [till avslaget] inte är frågor som vi kan prata om offentligt av juridiska skäl, sade ”State departmentet taleskvinna Jen Psaki till journalister på fredagen.

USA:s representanthus antog ett lagförslaget enhälligt i torsdags, två dagar efter det att senaten röstade igenom samma förslag, som förbjuder Hamid Abutalebi, Rohanis nominering till Irans nya ambassadör till FN, från att komma in till USA.