Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Fängslade arbetaraktivistens liv i fara

Shahrokh Zamani, medlem i målarnas syndikat och stödkommittén för bildande av fria arbetarorganisationer i Iran, befinner sig i ett kritiskt tillstånd efter 30 dagar av hungerstrejk i protest mot sin förflyttning till Qezelhesar-fängelset.

Zamani arresterades den femte juni 2011 och dömdes till 11 års fängelse. Hans brott var att försvara arbetarnas rättigheter genom att starta en fackförening. Som vanligt har man inte rubricerat domen som så utan konstruerat domskälen som ”propaganda mot regeringen” och liknande anklagelser. Under fängelsetiden har Zamani blivit utsatt för svår tortyr och trakasserier. Han är nu hållen i det ökända Rajai-Shahr-fängelset där även grova våldsbrottslingar avtjänar sitt straff.

FFFI uppmanar människorättsaktivister, arbetarorganisationer och fackföreningar i Sverige och internationellt att aktiv arbeta för omedelbara åtgärder för att förbättra den försämrade situationen för politiska fångar och aktivister i iranska regimens fängelser.

FFFI uppmanar även regeringen att göra sitt ytterst i internationella sammanhang för frigivning av samtliga politiska fångar och människorättsaktivister i iranska fängelser genom att sätta press på iranska regimen och riktade straffåtgärder mot de ansvariga.