Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Ung iransk skådespelare inför omedelbar avrättning

Reyhaneh Jabari, en ung iransk skådespelare har dömts till döden av prästerskapets så kallade rättsväsende anklagad för att ha dödat en av regimens underrättelsetjänster.

Reyhaneh Jabbari är 26 år gammal och har redan tillbringat sju år i fängelse för det påstådda brottet. Hon står anklagad för att ha mördat en agent från prästerskapets informationsministerium med kniv. Men Reyhaneh har hela tiden hävdat sin oskuld och sagt att hon agerade i självförsvar efter att agenten försökt utnyttja henne sexuellt, rapporterar Iranbloggen Iran Watch Canada.

Hon sitter nu frihetsberövad i fängelse i väntan på att hennes dödsstraff ska verkställas vilket kan ske när som helst efter den senaste domen från det så kallade rättsväsendet. Flera iranska aktivister och människorättsorganisationer har nu engagerat sig i hennes öde och vädjar om insatser från världssamfundet för att stoppa hennes stundande avrättning.

Reyhaneh Jabbari har arbetat med den Oscarsbelönade iranska regissören Asghar Farhadi och dessutom medverkat i en av hans filmer enligt Iranbloggen Iran Watch Canada.