Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Amnesty: Iran och Irak ansvariga för ökande antal avrättningar i världen

Iran och Irak är ansvariga för en kraftig ökning av antalet dödsstraff, vilket motsvarar mer än två tredjedelar av världens avrättningar förra året.

Trots att betydligt färre länder tillämpar dödsstraff i dag än för tjugo år sedan, men ”dödsrundor” i Iran och Irak bidragit till en ökning av antalet avrättningar i världen med 15%, enligt Amnesty Internationals årliga rapport om dödsdomar och avrättningar.

Antalet kända avrättningar i världen ökade i fjol till minst 778 från minst 682 avrättningar 2012, varav 538 av har verkställts i Iran och Irak. Skriver Amnesty i sin 62-sidig rapport som publicerades på torsdag.

”The Killing spree” som vi såg i länder som Iran och Irak var skamligt”, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Mörkertalet är dock stort. Iran har officiellt erkänt utförandet av minst 369 personer (55 fler än under 2012), men aktivister säger att många hundra fler dödades i hemlighet, att det faktiska antalet avrättningar i Islamiska republiken nära 700.