Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Fler avrättningar iranska regimens nyårsgåva till folket

Medan det iranska folket, trots alla ekonomiska svårigheter, förbereder sig att fira det persiska nyåret,Nourooz,  är prästerskapets nyårsgåva till folket fler avrättningar.

Onsdagen den 19 mars avrättades tre personer offentlig ” i Bandar Abbas, huvudort för den sydliga provinsen Hormozgan, anklagad för ”våldtäkt” och en annan för ”mord sade provinsens guvernör Ahmed Moradi,

”Dessa avrättningar som verkställdes med närvaro av politiska och rättsliga under enormt säkerhetspådrag syftar till att ge en hård läxa och skrämma andra [brottslingar]”, sade Moradi , enligt nyhetsbyrån Isna.

Samtidigt meddelade det iranska rättsväsendet att en man, identifierats Ali, 54 år, dömdes till tre gånger avrättning.

Därmed antal avrättningar i Iran har passerat 180 personer sedan årsskiftet.

Enligt webbplatsen ”den nya dagen är anklagad för att har lurat och bedövat åtta kvinnor och unga flickor medvetslös och våldtagit och stulit deras ägodelar.

Iran avrättade tre personer om dagen under årets första två månader, enligt FNs särskilda rapportör om de mänskliga rättigheterna i Iran, Ahmed Shaheed. Det är en kraftig ökning av antalet avrättningar och det bryter mot internationell rätt, enligt FN-rapportören.

Slutsatsen är att ”valet av President Rohani” förra sommaren inte alls har förbättrat människorättssituationen i Iran enligt Shaheed senaste rapport om de mänskliga rättigheterna i Iran inför FNs råd för mänskliga rättigheter i Genève i tisdags.