Nyheter

Iranska regimen erbjuder 4-punktsplan för att lösa Syrienkrisen

En ledande tjänsteman vid iranska regimens utrikesdepartement säger att den Islamiska republiken har arbetat fram en fyrapunktsplan för att underlätta en lösning på den pågående krisen i Syrien.

Teheran kommer att diskutera planens huvuddrag med FN:s och Arabförbundets särskilda representant för Syrien, Lakhdar Brahimi, innan man presenterar planen för andra berörda parter.

Brahimi anlände till Teheran på söndagen för att diskutera krisen i Syrien med högt uppsatta iranska tjänstemän.

Vi är övertygade om att planen bidrar till en lösning på konflikten i Syrien, sade iranska regimens vice utrikesminister för arabiska och afrikanska frågor, Hossein Amir-Abdollahian.

”Planens dimensioner kommer inte att offentliggöras nu men vi kommer att driva ärendet i diplomatiska förhandlingar och i samråd”, tillade Amir-Abdollahian.

Amir-Abdollahian avfärdade en militärlösning på krisen i landet och sade att tiden är ute för terrorister och Takfiri-extremister i Syrien.

Det finns påtagliga uppgifter att Iran har mobiliserat en stor del av sin terroriststyrka Quds-styrkan i Syrien i syftet att stödja Syriens diktatur Bashar al-Assad. Det uppskattas att iranska regimen har upp till 60 000 män i Syrien.