Nukleärt, Nyheter

Iran förväntar sig inte mycket i kommande atomsamtal

Iranska regimens utrikesminister säger att landet inte förväntar sig att cementera en slutlig uppgörelse i den kommande omgången av nukleära samtal med världsmakterna.

”Vi förväntar oss inte att nå en uppgörelse i den här förhandlingsrundan … men vi har enats om att diskutera ett antal frågor sade Zarif, till reportrar på söndagen efter möte med sin vitryska motsvarighet, Vladimir Makei, som besöker Teheran.

Teheran och världsmakter kommer att diskutera ”dimensioner” av Irans nukleära aktiviteter som urananrikning, en tungvattenreaktor samt sanktioner i den kommande samtal under på tisdag och onsdag i Wien.

iranska regimen och 5+1-gruppen, USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, har nått en tillfällig överenskommelse om att hejda Irans kärnteknikprogram i november förra året.

Som del av överenskommelsen ska Iran bland annat minska sina lager av anrikat uran, och minska sitt stora antal av de avancerade centrifuger som används vid urananrikning mot att de högst kännbara sanktionerna mot landet lättas något och ger Iran tillgång till en del av de ekonomiska tillgångar som varit frusna

Västvärlden misstänker att Irans kärnvapenprogram har militär dimension, men Teheran förnekar.