Motståndsrörelsen, Nyheter

Irans exilgrupp kräver slut på Irakisk ”blockad”

Maryam_Rajavi_FN och USA måste infria sina löften och skydda iranska dissidenter i Camp Liberty, när deras rättigheter kränks och de står inför hot om dödliga attacker, sade iranska nationella motståndsrådes ledare Maryam Rajavi i en konferens i Genève.

Rajavi uppmanade internationella samfundet att hjälpa till att lyfta ”blockaden” mot flyktinglägret Camp Liberty nära Bagdad och krävde en utredning av massakern i Camp Ashraf, som inträffade den första september förra året.

”Vi ber USA och FN att ingripa för att omedelbart lyfta blockaden av medicin och mat mot Camp Liberty”, sade Maryam Radjavi.

Camp Liberty, en före detta amerikansk militärbas utanför Bagdad, är hemvist för över 3000 medlemmar av Irans största oppositionsgrupp, Folkets mojahedin.

Rajavi som talade vid sidan av det årliga mötet för FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève, beklagade även ökade ”trakasserier, hot och provokationer från irakiska säkerhetsstyrkor” mot lägrets invånare.

”Sjuka människor hindras från att besöka sjukhus och lägerinvånarna hindras från att ta in byggmaterial för att reparera skyddsrum som skadats under en raketattack i december förra året som dödade fyra personer”, tillade Rajavi.

Jean Ziegler, en schweizisk rådgivare till FN:s råd för mänskliga rättigheter, som också talade vid fredagens konferens, sade att blockaden mot Camp Liberty var ”ett krigsbrott, eftersom den syftar till att svälta en civilbefolkning”.

”Dessa människor riskerar att dö”, sade Jean Ziegler och krävde att FN-observatörer och fredsbevarande styrkor ska skickas till lägret.

Specialstyrkor under irakiska premiärministern Nouri al-Malikis befäl genomförde en massaker mot Camp Ashraf i Irak, den första september. 52 medlemmar av iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin, dödades medan sju andra, sex kvinnor och en man, kidnappades av irakiska väpnade styrkor i denna massaker som ägde rum på begäran av prästerskapet i Iran.

Maryam Rajavi fördömde även under fredagens konferens i Genève internationella samfundets tystnad inför det katastrofala tillståndet för mänskliga rättigheter i Iran under den ”moderata” presidenten Hassan Rohani med stigande antal avrättningar och användning av medeltida straff som amputering och offentlig hängning.