Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen till hårt angrepp mot FN

Ali Larijani, talman för iranska regimens parlament, Majlis, gick på torsdagen till hårt angrepp mot FN:s generalsekreterare Ban Ki- Moon efter att FN släppte sin nya rapport om iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter i tisdags.

Larijani kritiserade FN med att organet lider av ”politisk tomhet” och sade att Ban Ki-moons senaste MR-rapport kommer på grund av brist på ”heder och samvete”.

Ban Ki-moon uppmärksammade den utbredda användningen av dödsstraff i Iran och krävde att iranska regimen friger aktivister, jurister, journalister och politiska fångar som sitter frihetsberövade i fängelse enbart för att ha utövat sin rätt till yttrande- och mötesfrihet, i en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter i tisdags.

Ban sade att: ”Irans nya administration inte har genomfört någon väsentlig förbättring när det gäller att främja och skydda yttrande- och åsiktsfrihet, trots presidentens löften under hans valkampanj och efter att han svors in”.

”Den nya regeringen har inte ändrat sin inställning i fråga om tillämpningen av dödsstraff och verkar följa tidigare administrationers praxis som förlitade sig tungt på dödsstraff för att bekämpa brott”, sade FN:s generalsekreterare.

Men Larijani slog tillbaka på torsdagen och anklagade FN för att ”lida av politisk tomhet”.

”FN:s rapport innehöll anklagelser som inte var förväntade. Det var otänkbart. Detta är en viktig fråga. De måste förklara varför de säger dessa saker”, sade Larijani.

”Om kärnvapen är deras bekymmer, visar dessa anklagelser att det är bara en ursäkt. De talade senare om missilfrågan, vilket är grundlöst. Nu har de gått till frågan om mänskliga rättigheter”, tillade Larijani.

<

p class=”MsoNormal”>

<

p class=”MsoNormal”>

”Våra fiender vill att vi ska döda oss själva. När vi bekämpar narkotikasmuggling till landet, då blir vi fördömda i FN-rapport. Detta visar FN:s brist på ära och samvete”, sade Larijani.