Nyheter

al-Jazeera: Iran låg bakom 1988 års Lockerbiebombning

En ny dokumentär från qatariska mediebolaget al-Jazeera hävdar att det var Iran som låg bakom 1988 års Lockerbiebombning och inte Libyen, rapporterar flera brittiska medier på tisdagen. Attacken var en iransk hämndaktion mot att ett amerikanskt krigsfartyg sköt ner ett IranAir-flyg sex månader tidigare, skriver brittiska medier.

En missil avfyrade från krigsfartyget USS Vincennes i Persiska viken träffade IranAir-flyget 655 i juli 1988, vilket lede till att samtliga 290 passagerare och besättning ombord dödades.

Dokumentären, Lockerbie: Vad hände egentligen? (Lockerbie: What Really Happened) inkluderar en intervju med före detta CIA-agenten Robert Baer, som säger att [alla hans] CIA-kollegor sa till honom [så] att det var Iran som låg bakom Lockerbiebombningen.

Denna uppfattning stöds även av Abolghassem Mesbahi, som arbetade för iranska regimens underrättelsetjänst innan han hoppade av till Tyskland där han lever under vittnesskyddsprogram. I programmet säger Mesbahi att bombningarna utfördes av den Syrienbaserade organisationen Popular Front for the Liberation of Palestine – General Command (PFLP-GC), på uppdrag av prästerskapets dåvarande högsta andliga ledare ayatolla Khomeini, rapporterar Telegraph på sin nätupplaga.

En före detta libysk underrättelseofficer, Abdelbaset al-Megrahi, dömdes i 2001 till fängelse för bombningen.