Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Massarresteringar av Dervischer efter protestsamling i Teheran

DaravishIranska regimens repressiva säkerhetsstyrkor arresterade minst 500 medlemmar av minoritetsgruppen ”dervischer” på lördagen när flera tusen höll en sammankomst utanför åklagarmyndighetens huvudkontor i Teheran.

Protestaktionen organiserades för några dagar sedan och hölls till stöd för 10 dervischer som sitter frihetsberövade i Teherans ökända Evin-fängelset och Gohardasht-fängelset i Karaj samt i fängelser i städerna Shiraz och Bandar Abbas.

dervischRedan på morgonen spärrade regimens kravallstyrkor och civilklädda säkerhetsagenter av alla gator som leder till åklagarmyndighetens huvudkontor för att förhindra protesten.

Bland de arresterade finns minst 80 kvinnor och många av fångarnas familjemedlemmar.  Dessa arresteringar kommer samtidigt som världen firar internationella kvinnodagen för att erkänna och stödja kvinnornas långa kamp för frihet och jämlikhet.

Det exakta antalet som gripits är okänd men uppgifter till FFFI visar att över 500 deltagare har blivit arresterade.

Tio frihetsberövade dervischer i regimens fängelser har hungerstrejkat sedan första mars i protest mot regimens ökade påtryckningar, förnedrande behandling, repressiva restriktioner samt förnekande av tillgång läkarvård för fångar i behov av vård.

Tre utav fångarna har utan förvarning flyttats från avdelning 350 i Evin-fängelset till Gohardasht-fängelset enligt rapport.

Mer än 2000 dervischer från olika delar av landet har i ett uttalande förklarat sin solidaritet med fångarnas krav.