Nyheter

Iranska regimens ambassad i London åter öppen

Iranska regimens ambassad i London slog upp dörrarna igen på torsdagen mer än två år efter att Storbritanniens regering beslutade att utvisa samtliga iranska diplomater och stänga regimens ambassad sedan medlemmar ur regimens basij-milis attackerade och vandaliserade brittiska ambassaden i Teheran, rapporterar Associated Press (AP).

Det är endast iranska beskickningens konsulära avdelning med ansvar att hantera visum- och kommersiella frågor som har återupptagit sin verksamhet om än i en begränsad omfattning, sade diplomater i London till AP.

Men beslutet att låta iranska regimen få tillträde till sin tidigare ambassadbyggnad i London markerar enligt AP ytterligare ett steg i förbättring av relationerna mellan länderna.

”Det här är nästa steg i den stegvisa processen mot att flytta fram våra bilaterala förbindelser med Iran”, sade Storbritanniens utrikesdepartementet i ett skriftligt uttalande på torsdagen enligt AP. Därmed avslutas Omans arbete med att representera iranska regimen i Storbritannien, skriver AP.

För närvarande hanteras förbindelserna mellan iranska regimen och Storbritannien genom icke-bosatta diplomater med öppnandet av beskickningarnas politiska sektioner i avvaktan på resultat från ytterligare förhandlingar, rapporterar AP.

Storbritannien planerar att sätta upp brittiska ambassadens plakett jämte en skylt med texten ”ambassaden stängd” på sin gamla byggnad. Diplomater sade att Sverige och andra EU-länder kommer att fortsätta ge konsulärt stöd till de få brittiska medborgare i Iran.

En person svarade i telefon när AP ringde upp iranska regimens ambassad i London på torsdagen. Mannen identifierade sig själv som A. Elahi och berättade för den amerikanska nyhetsbyrån att ambassaden hade öppnat med lokal personal.

Relationerna mellan de två länderna har förbättrats sedan prästerskapets nya president Hassan Rohanis tillträde i augusti förra året trots den förvärrade situationen för mänskliga rättigheter i Iran.