Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iransk asylsökande dödad i PNG flyktingsläger

Reza Barati 23 år, en asylsökande man med iransk bakgrund dödades och 77 andra skadades när polisen i Papua Nya Guinea öppnade eld mot hundratals män i ett flyktingläger som sköts av Australien när de försökte riva ner ett skyddstaket under en våldsam protest.

Papua Nya Guinea är en av två nationer i södra stilla havet där australiska myndigheter har satt upp läger för att hysa tusentals asylsökande, främst från krigshärjade länder i Mellanöstern, som har försökt att ta sig in i Australien illegalt ofta efter farliga sjöresor från Indonesien.

Oroligheterna i lägret i Papua Nya Guinea, som började sent i måndags och slutade på tisdagen har ökat trycket på den australiska regeringen för att stänga dessa läger. Men Australiens migrationsminister Scott Morrison håller fast och säger att det är ett effektivt sätt att avskräcka asylsökanden.

Cirka 1300 asylsökande män bor i lägret i Papua Nya Guinea och de kommer från länder som Afghanistan, Sudan, Darfur, Irak, Iran, Libanon, Pakistan, Somalia och Syrien.

”Det här är en tragedi, men det var en mycket farlig situation där människor bestämde sig för att protestera på ett mycket våldsamt sätt och att ta sig utanför centrum och utsätta sig själva i stor fara”, sade han till journalister.

Amnesty International fördömde attacken mot lägret och visade sitt stöd för australiska oppositionspartier som kräver en oberoende utredning av våldet.