Nyheter

Khamenei beordrar ”motståndsekonomi”

Iranska regimens högsta andlige ledare beordrade regeringen på onsdagen att skapa en ”motståndsekonomi” i avsikt att motverka internationella sanktioner.

Ali Khamenei kallade de västerländska sanktionerna för ”ett fullfjädrat ekonomiskt krig” och sade att Iran är fastbesluten om att tvinga väst till reträtt.

Irans ekonomi har drabbats hårt av de ekonomiska straffåtgärderna mot landet. I fjol krympte landets bruttonationalprodukt (BNP) med fem procent.

Programmet kräver att iranska regimens regering ska diversifiera Irans export, minska beroendet av råvaroförsäljning samt främja kunskapsbaserade högteknologiska industrier.

”Om (Iran) bedriver … motståndsekonomi, kommer vi att lösa ekonomiska problem och besegra fienden … som har infört ett helt eget ekonomiskr krig mot denna stora nation”, sade Khamenei i sin order publicerad på hans webbsida som citeras av IRNA.

Inom ramen för programmet, måste regeringen vidta åtgärder för att öka produktionen och exporten av kunskapsbaserade produkter samt öka den inhemska produktionen av strategiska varor. Regimens regering måste även utveckla marknaderna i grannländerna för iranska produkter. Den ska även vidta åtgärder för att uppmuntra ökad privatisering samt export av el, gas, petrokemiska och oljabaserade biprodukter i stället för råolja och andra råvaror.

Iran och de sex världsmakterna så kallade ”5+1″, nådde en preliminär uppgörelse i november förra året om att Iran stoppar utvecklingen av delar av sitt kärnteknikprogram. I gengäld mildras de internationella sanktionerna mot Iran på flera punkter om än tillfälligt.

Men Ali Khamenei sade i måndags att han inte är optimistiskt om de kärntekniska samtalen med världsmakterna.