Ekonomi, Nyheter

Obama och Hollande varnar företag för Iranaffärer

USA:s president Barack Obama och Frankrikes president Francois Hollande skickade i dag en varning till företag som planerar att göra affärer med Iran och betonade att sanktionerna mot landet fortfarande gäller.

Om franska, eller andra företag, inte följer sanktionerna mot Iran kommer de att straffas hårt, markerade Barack Obama på onsdsgen, tillsammans med François Hollande, som är på besök i Washington.

Sanktioner “kommer endast att hävas om och när det finns en definitiv överenskommelse” om Irans kärnprogram, sade Hollande under en gemensam presskonferens i Washington.

Det kärntekniska interimsavtalet mellan iranska regimen och världens sex stormakter i november förra året har gett upphov till en nyfunnen optimism, främst bland europeiska företag, om att exploatera affärsmöjligheter i Iran

Förra veckan träffade en handelsdelegation från Frankrike bestående av 116 personer iranska topp tjänstemän inom handel och industrisektorn i Teheran för att undersöka vilka affärsmöjligheter som finns i Iran sedan västvärlden lättade på de ekonomiska straffåtgärderna mot landet.

Hollande och Obama sade att det var acceptabelt att undersöka företagskontakter för ett eventuellt upphävande av sanktionerna, men inte att gå längre än så och underteckna kontrakt. De kommer känna av det, instämde Obama, och Frankrikes president Hollande.