Nyheter

Irans riksåklagare: Mousavi och Karroubi bör ”omvända” sig

Mousavi--Karroubi1
Mousavi och Karroubi sitter i husarrest sedan februari 2011

Iranska regimens riksåklagare sade på tisdagen att oppositionsledarna Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi kommer att förbli i husarrest tills de ”omvända” sig, rapporterade revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars.

Mousavi och Karroubi var båda kandidater i 2009 års presidentval i Iran men åsidosattes till förmån för Mahmoud Ahmadinejad. De förklarade presidentvalet som riggad efter att Ahmadinejad utropades som segrare med stor marginal.

Både Mousavi och Karroubi sitter i husarrest sedan februari 2011, anklagad för att iscensätta massiva gatuprotester under det omtvistade presidentvalet 2009. De förklarade presidentvalet som riggad efter att Ahmadinejad utropades som segrare med stor marginal.

”Vissa försöker meningslöst att husarresten ska hävas, men (deras ansträngningar) kommer inte bära någon frukt”, sader Mohseni Ejeie, utan att ge ytterligare detaljer.

Ödet för Mousavi och Karroubi – vilka båda är enligt uppgift lider av hälsoproblem – ar rönt internationell uppmärksamhet och utlöste hetsiga debatter hemma.

I december sade den konservativa inflytelserika iranska lagstiftaren Ali Motahar att rättsväsendet bör upphäva Mousavi och Karroubi husarresteringar.

Prästerskapets nya president Hassan Rouhani, lovade efter valsegern i juni 2013 för att arbeta för en politisk och kulturell liberalisering i Iran.