Nukleärt, Nyheter

Zarif: Irans kärnteknikprogram inte förhandlingsbar

Iranska regimens utrikesminister Javad Zarif avvisade under onsdagen USA:s påstående om att Teheran inte behöver alla sina kärnanläggningar som ”värdelösa”, rapporterar internationella och regimens medier.

”Irans kärnteknik är inte förhandlingsbar och kommentarer om Irans kärntekniska anläggningar är värdelösa och det finns inget behov av att förhandla eller föra samtal om dem”, sade Zarif enligt rapporterna.

Zarifs kommentarer kom som en reaktion på kommentarer från USA:s toppdiplomat i de kärntekniska samtalen med Iran, rapporterar regimens nyhetsbyrå ISNA.

Wendy Sherman, som leder den amerikanska delegationen i förhandlingarna med iranska regimen sade under en utfrågning i amerikanska senatens utrikesutskott på tisdagen att ”Iran inte behöver alla sina kärnanläggningar”.

”Vi vet att Iran inte behöver ha en underjordisk, förstärkt anläggning för urananrikning som Fordo … eller en tungvattenreaktor i Arak för att bedriva ett fredligt kärnenergiprogram”, sade Sherman till amerikanska senatorer under tisdagens utfrågning kring förhandlingar om Irans kärnteknikprogram.

”De som känner till våra fredliga mål är också medvetna om att vi inte kommer att förhandla om våra [kärntekniska] anläggningar”, sade Zarif till iranska regimens medier på onsdagen.

”Fru Sherman bör hålla sig till verkligheten och sluta tala om omöjliga saker även om det bara är för inhemsk konsumtion eftersom sådana kommentarer kan hindra att vi uppnår en lösning”, tillade Zarif.