Nyheter

Rohanis direktsända TV-tal stoppad mitt i interna stridigheter inom regimens elit

Maktkampen mellan iranska regimens hårdföra fraktion och Hassan Rohanis regering utspelade sig offentligt på onsdagen när prästerskapets statliga television (IRIB) blockerade Rohanis direktsända tal och sände istället regimens kampsånger från 1979 för att fira 35:e årsdagen av den Islamiska republikens inrättande efter att ha usurperat iranska folkets demokratiska revolution mot shahens diktatur.

Censuren av Rohanis tal pågick i drygt en timme utan någon förklaring innan regimens statliga television tvingades backa efter att prästerskapets president tog dispyten till Twitter. Rohani gick till attack mot regimens andra fraktioner i sociala medier och twittrade ”IRIB:s chef [Ezzatollah] Zarghami, stoppade direktsänd diskussion med folket på IRIB1 som var planerad till för en timme sedan”.

Kort därefter, började IRIB sända Rohanis tal utan någon förklaring till vad som hade hänt annat än en ursäkt för förseningen från Rohani. Det lustiga var att även Rohani avstod från att förklara den riktiga anledningen för iranska folket som måste kringgår regimens censur för att kunna få tillgång till Twitter.

Samtidigt kallade prästerskapets ”rättsväsende” in Sadegh Zibakalam,en välkänd professor inom politik vid Teherans universitet som tidigare hade uttryckt tvivel om landets kärnteknikprogram, för förhör på onsdagen i en annan uppenbar försök att skrämma presidentens anhängare, enligt rapport från Financial Times (FT).

Han anklagades för att ”försvaga” och ”sprida propaganda mot” prästerskapets regim för att ha ifrågasatt om landets kärnteknikprogram verkligen var nödvändigt. Efter fem timmars förhör på onsdagen släpptes Zibakalam mot borgen. Inget datum har än fastställts för rättegång mot honom, rapporterar FT.

”Jag ställde en fråga till dem som säger att kärnteknikavtalet är skamligt, hur stort är kärnkraftsprogrammets direkta och indirekta kostnader under de senaste 10 åren för landets tillväxt och ekonomiska utveckling”, sade professor Zibakalam enligt FT och tillade ”jag ser ingen fördel”.