Nyheter

UD skriver om Bildts smekmånad i Iran

bildtisfahan2UD publicerade en kort kommuniké om utrikesminister Carl Bildts besök i Iran på sin hemsida under tisdagen. Carl Bildt började sitt besök i ”Irans tredje största stad Isfahan, som också har en stor historisk betydelse. På detta sätt ville utrikesministern få en bild av läge och stämningar även utanför Teheran, dit han anländer idag [läs, under tisdagen]”, skriver UD i sin kommuniké (läs hela texten här…).

UD tillägger vidare att ”Bildt hade under dagen [måndagen] ett möte med guvernören i Isfahan. Han träffade också flera köpmän och andra delar av lokalbefolkningen”.

”Jag imponeras av den öppenhet och ärlighet jag har mött här hittills. Det finns en öppenhet att diskutera de utmaningar landet står inför men också de nya möjligheter många nu ser”, sade Bildt enligt UD:s kommuniké. Det framgår inte om Carl Bildt hade oturen se offentlig avrättning under detta besök som är noggrant planerade av iranska regimen.

Under tisdagen rapporterade medier att utrikesministern hade träffat både iranska regimens utrikesminister Javad Zarif och president Hassan Rohani. Vad Carl Bildt sade till regimens representanter och vilka ämnen som diskuterades är inte klarlagd. Men Carl Bildt fick smaka på ayatollornas version av öppenhet när han konstaterade att han inte kan twittra under hela sitt tredagars besök i Iran.

”Därefter ifrågasatte han förbudet i Iran mot sociala medier, som Twitter och Facebook … Det är ju en viss dubbelhet i regimens förhållningssätt på detta område”, säger Carl Bildt under en presskonferens med regimens utrikesminister på tisdagen, rapporterar Expressen.

”Jag frågade utrikesminister Zarif varför jag inte kan komma in på hans Twitterflöde när jag är här i Iran. För att inte tala om mitt eget twittrande. Hur tror du att det känns för mig att inte kunna twittra under tre dagar? säger Carl Bildt som enligt Expressens rapport överraskade regimens samlade presskår genom att börja fotografera journalisterna med sin mobiltelefon.

Expressen rapporterar vidare att ”Carl Bildts pressekreterare Erik Zsiga har dokumenterat utrikesministerns möten och besök i Iran, från staden Isfahan till huvudstaden, och Expressen kan publicera de exklusiva bilderna.