Mänskliga Rättigheter, Nyheter

83 registrerade avrättningar i Iran under januaris tre sista veckor

Iranska regimen avrättade på torsdagen, den 30 januari, sex fångar i Urumiyah-fängelset i hemlighet genom kollektiv hängning, enligt rapporter till FFFI. Dessutom informerade regimens underrättelseministerium under onsdagen anhöriga till två politiska fångar om att deras två familjemedlemmar hade avrättats.

Därmed har prästerskapet genomfört 83 avrättningar mellan den sjätte och 30 januari 2014 vilket är en ökning med nästan 80% jämfört med de 46 avrättningarna som regimen verkställde under hela januari 2013.

Samtidigt med det stigande antalet avrättningar ökar nu regimen även pressen på politiska fångar i landets fängelser.

Under tisdagen den 28 januari pressades sju kurdiska politiska fångar som sitter frihetsberövade i avdelning 350 i det ökända Evin-fängelset till att samarbeta med regimen, enligt uppgifter till FFFI.

Fångarna hotades med omedelbar avrättningen för brotten ”moharebeh” (krigföring mot gud) och ”propaganda mot systemet” efter en snabb dom från högsta domstol om de vägrade samarbeta med regimen.

FFFI har också informerats om att minst två fångar har dött under tortyr i regimens fängelser i de senaste veckorna.

Moussa Sohrabi, en ung idrottare som satt frihetsberövad i centrala fängelset i Bandar Abbas dog under tortyr söndagen den 26 januari när regimen försökte tvinga honom till att samarbeta, vilket han ständigt vägrat. Regimens myndigheter sade att dödsorsaken var självmord för att dölja den verkliga orsaken.

Det andra fallet kommer från femte januari i år då Shahab Farzan, en 31-årig fysiker med examen från Esfahans universitet, dog under mystiska omständigheter i ett av regimens fängelser.

Vittnesuppgifter säger att vakterna förde bort Shahab under morgonen. När de senare tog med honom tillbaka till avdelningen, visade hans ansikte och händer tydliga spår av tortyr. Han kunde dessutom knappt hålla sin balans. Han föll till följd av sina skador och dog innan någon kunde hjälpa honom, berättar vittnesuppgifter till FFFI.