Engagemang, Nyheter

Metro: De vill ha upprättelse för offren i irakiska flyktingläger

GOT IranIrakSedan september har de stått på Kungsportsplatsen för att uppmärksamma övergreppen mot iranska politiska flyktingar i Irak. Nu riktar Mehdi Amini stark kritik mot Carl Bildts planerade Iranbesök.

Den 1 september utsattes flyktinglägret Ashraf utanför Bagdad i Irak för en våldsam attack. Av 100 kvarvarande flyktingar, dog 52, samtliga politiska flyktingar från Iran, tillhörande Folkets Mojahedin. Sju personer i lägret ska ha tagits gisslan, de överlevande har flyttats till lägret Liberty – som också utsatts för ett flertal attacker. Den senaste den 26 december då fyra personer dog.

Vem som ligger bakom attackerna är oklart, Mehdi Amini menar att det är irakisk militär. Bland annat Amnesty bekräftar att de sju i gisslan hålls i ett inofficiellt fängelse i Bagdad.

För Mehdi Amini är gränsen för hur hans landsmän behandlas nådd. Sedan attacken den 1 september har han tillsammans med likasinnade ställt sig på Kungsportsplatsen flera gånger varje vecka för att uppmärksamma attackerna.

– Vi uppmanar USA, EU och FN att sätta press på Iraks regim så att de uppfyller de minimala kraven när det gäller Liberty, säger han.

Den senaste tiden har den iranska regimen i fråga öppnat sig mot Västvärlden, och ska tillåta FN att inspektera kärnkraftsanläggningar. Detta har lett till att flera av de sanktioner som de senaste åren riktats mot regimen lättats och att bland annat Sveriges utrikesminister Carl Bildt ska besöka landet på måndag. Något Mehdi Amini är starkt kritisk mot.

– Det som tyvärr just nu prioriterar väldigt högt just nu är Irans kärnvapenprogram. Men Irans regim bryter fortfarande mot de mänskliga rättigheterna varje dag, så jag tycker inte att politikerna från Västvärlden, inklusive Carl Bildt, ska åka dit. Gör man det får regimen legitimitet.

Erik Zsiga , Carl Bildts pressekreterare, menar tvärtom att syftet med besöket är just att påverka regimen i riktning mot reformer och ett öppnande av landet.

– Sedan är det också kärnenergifrågan, att den överenskommelsen som är preliminär blir permanent, det är också en viktig aspekt, säger han.

 

Detta vill Mehdi med protesterna

Säkerhet
– Vi vill ha hjälmar till invånarna, förstärkta tak och att läkare blir insläppta med medicin.

Oberoende utredning
– Vi vill att en oberoende kommission ledd av USA, EU och FN utreder de här attackerna, och att de skyldiga ställs inför rätta.

Gisslan släpps fria
– De sju personer som tagits som gisslan måste släppas omedelbart.

FN-personal på plats
– I stället för att Irakiska styrkor bevakar lägret vill vi att FN:s personal ska vara närvarande där.

NCR och Folkets Mojahedin

National Counsil of Resistance, NCR, är en paraplyorganisation för flera oppositionella grupper och partier med det gemensamma målet att skapa ett sekulärt och demokratiskt Iran. Den största gruppen är Folkets Mojahedin.

Peter Löwendahl