Motståndsrörelsen, Nyheter

Brittiska parlamentariker möter iransk oppositionsledare i Paris

rajavi-ukEn delegation från brittiska parlamentet träffade Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, vid motståndsrörelsens högkvarter i Auvers-sur-Oise, norr om Paris, under måndagen.

Ledamöterna diskuterade den alarmerande situationen för iranska oppositionsmedlemmar i Camp Liberty och ökade antal avrättningar i Iran under sitt mötet med Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, som arrangerades av British Parliamentary Committee for Iran Freedom (brittiska parlamentariska kommitté för ett fritt Iran).

Den brittiska delegationen krävde en omedelbar frigivning av de sju Ashraf-invånare som togs till gisslan efter att irakiska specialstyrkor attackerade deras läger den första september förra året och dödade 52 lägerinvånare.

De uttryckte sin solidaritet med medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets Mojahedin i Camp Liberty och betonade att den brittiska regeringen har ett ansvar för deras säkerhet och trygghet. De underströk att Storbritannien bör använda sitt inflytande i FN:s säkerhetsråd för att kräva en ”fullständig och öppen” FN-utredning av massakern i Camp Ashraf, den första september.

Parlamentarikerna krävde dessutom ett omedelbart internationellt beskydd för invånarna i Camp Liberty under den pågående FN-ledda processen att hitta lägerinvånarna nya hem i tredje länder.

Delegationen, led av den tidigare talmannen i det brittiska underhuset Baroness Boothroyd och Lord Carlile of Berriew QC CBE, fördömde även prästerskapets systematiska brott mot mänskliga rättigheterna i Iran med över 700 avrättningar under 2013. De kritiserade även den brittiska regeringens eftergiftspolitik gentemot iranska regimen och betonade att det vore cyniskt att kalla iranska regimens nya president Hassan Rohani för en moderat president.

De noterade att iranska regimens människorättskränkningar och antalet avrättningar i landet har eskalerat under den nya ”moderata” presidenten, Hassan Rohani, som tillhört prästerskapets innersta cirkel under de senaste 30 åren och som skröt om hur han lurade västvärlden under förhandlingar om regimens kärnteknikprogram i 2003.