Nukleärt, Nyheter

New York, nästa mötesplats för kärntekniska samtal med Iran

Iranska regimen och världens sex stormakter kommer att inleda förhandlingar om en omfattande överenskommelse kring Irans misstänkta kärnteknikprogram i mitten av februari i New York, sade västerländska och iranska regimens tjänstemän på måndagen enligt flera internationella medier bland andra Wall Street Journal (WSJ).

Det är fortfarande oklart exakt vilket datum det blir men klart är att mötesplatsen flyttas från Genève till New York. Den nya förhandlingsrundan med Iran syftar till att förhandla fram en slutgiltig överenskommelse som ska lätta omvärldens oro för regimens misstänkta kärnteknikprogram och stoppa den från att utveckla kärnvapen under förevändning av ett civilt kärnteknikprogram.

Prästerskapets statliga medier citerade regimens utrikesminister Javad Zarif på måndagen som sade att han ”under sitt möte med EU:s utrikespolitiska chef, Catherine Ashton, i förra veckan i Davos, i Schweiz, har kommit överens om både plats och datum för nästa förhandlingsrunda.”

Amerikanska utrikesdepartementet bekräftade för WSJ att New York kommer att vara stå värd för samtalen utan att ange ett exakt datum för den nya förhandlingsrundan.