Nukleärt, Nyheter

IAEA-observatörer anlände till Tehran

En grupp observatörer från Internationella atomenergiorganet (IAEA) anlände till Teheran på lördagen som en del av interimsöverenskommelsen mellan Iran och så kallade P5+1 länderna i november förra året.

Gruppen, som leds av kärnkraftsingenjören Massimo Aparo, börjar sin rapportering till IAEA på måndagen som markerar den officiella starten för avtalet, enligt regimens nyhetsbyråer.

IAEA-gruppen ska besöka Natanz och Fordow, kärntekniska anläggningar för att verifiera om Iran lever upp sin del av överenskommelsen genom att sluta anrika uran till 20 procent och späda ut sitt nuvarande lager av 20-procentigt uran, enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars News. IAEA inspektörer ska även få besöka urangruvan Gachin i södra delen av landet den 29 januari vilket är det första internationella besöket av gruvan sedan 2005.