Nukleärt, Nyheter

Obama anklagas att hålla texten i Iranavtal ”hemliga”

Vita huset släppte på torsdagen en sammanfattning av den överenskommelse som nåddes mellan sex stora världsmakter och Iran för att begränsa landets kärnvapenprogram, som ett svara på krav från den amerikanska kongressen och andra grupper för mer öppenhet om vad avtalet innebär.

Den sex månader långa preliminära avtalet omfattar vissa sanktionslättnad för Iran som i gengäld ska stoppa utvecklingen av delar av sitt atomprogram, bland annat anrikning av uran till högre koncentration än fem procent.

Men republikanerna är rasande över beslutet att och kräver mer information.

”Iranaffären bör inte hållas hemligt för det amerikanska folket,” sade senatorn Mark Kirk, R-Ill, till Fox News. ”Om Vita huset är stolta över affären, bör det tåla offentlig granskning i dess helhet”, tillade Kirk.

Vita huset gav kongressen tillgång till den fullständiga texten till tekniska anvisningar för Internationella atomenergiorganet (IAEA), men släppte en detaljerad fyrsidig sammanfattning av affären för allmänheten.

”Det är inställningen av IAEA att vissa tekniska aspekter av de tekniska överenskommelserna förblir konfidentiella”, sade Vita husets talesman Jay Carney till journalister.

För en online-version av sammanfattningen, klicka här

Avtalet innebär att USA och EU under sex månader häver sanktionerna mot Irans export av petrokemiska produkter, import för fordonsindustrin samt landets handel med guld och andra ädla metaller från den 20 januari förutsatt att IAEA bekräftar att iranska regimen genomför sin del av avtalet, rapportera Reuters.

4.2 miljarder dollar av de uppskattade sju miljarder dollar iranska regimen ska få i sanktionslättnader över kommande halvåret kommer från Irans intäkter som för närvarande är frysta i utlandet.

Under dessa sex månader ska Iran späda ut hälften av sitt lager av 20-procentig uran till högst femprocentig uran.  USA och EU att den första delen på 550 miljoner dollar kommer att betalas ut omkring den första februari, och den slutliga betalningen, på samma belopp, sker omkring den 20 juli, enligt sammanfattningen.   och tillgång till totalt 900 miljoner dollar i frysta intäkter är villkorat med att Iran späder ut sitt lager av 20-procentig anrikat uran. under de kommande sex månaderna, kommer IAEA kontrollera en rad andra curbs på anrikning och användning av centrifuger. Iran är inte tillåtet att beställa eller tanka Arak-reaktorn, och måste sluta producera och testa bränsle till reaktorn, sade sammanfattningen.

I slutet av sexmånadersperioden, kommer Iran går med på ”ett tak för den tillåtna storleken på Irans femprocentig anrikat uranlager”,.

IAEA: s inspektörer ska besöka Natanz och Fordow urananrikningsplatser dagligen, både planerade och oanmälda inspektioner. Inspektörerna besöker Arak-reaktorn minst varje månad, upp från den nuvarande takten i en var tredje månad eller längre.