Nyheter

Iran: Maktkampen mellan prästerskapets falanger tilltar

Interna maktkampen mellan iranska regimens olika falanger har intensifierats sedan kom landet överens om en interimsöverenskommelse med västvärlden om Irans kärnteknikprogram, en uppenbar tillrättavisning av hökarna som utmanar honom i den islamiska republiken.

”En grupp vill inte att sanktionerna ska hävas. De är motståndare till att ha normala förbindelser med världen till förmån för deras personliga intressen… ” sade regimen president inför oljearbetare i den oljerika provinsen Khuzestan, rapporterar den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA.

Hökarna inom iranska regimen kallar interimsavtalet för en ”bägare av gift” för prästerskapets envälde och hävdar att affären trampar på Irans rätt att anrika uran.

Men trots detta motstånd har regimens högste ledare Ali Khamenei, som har sista ordet i alla statliga frågor, stödde Irans kärnvapenförhandlingsgrupp och kalla dem för ” revolutionens söner ” och ”våra egna barn.”

Förra veckan, den så kallade P5 +1 världsmakterna – Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA – och Iran nådde en överenskommelse att början genomförandet av interimsöverenskommelse som nåddes 24 november i Genève.

Enligt avtalet gick Iran gick med på att stoppa utvecklingen av delar av sitt atomprogram, bland annat anrikning av uran till högre koncentration än fem procent.  Iran begränsar också antalet centrifuger för urananrikning, och öppnar sina anläggningar för inspektion och bygget av den känsliga plutoniumreaktorn i Arak fryses.

I gengäld lättar omvärlden på sanktionerna mot Iran. De övriga undertecknarländerna lovar att inte inför några nya sanktioner under sex månader.

Västvärlden misstänker att Irans kärnenergiprogram skulle göra det möjligt att bygga en atom vapen. Iran säger att landets kärnenergiprogram är till för fredliga ändamål, såsom kraftgenerering och medicinska behandlingar.