Mänskliga Rättigheter, Nyheter

40 avrättningar i Iran under årets två första veckor

Iranska regimen verkställde sammanlagt 21 avrättningar genom hängning mellan den 14 och 15 januari enligt en sammanställning som FFFI har tagit del av. Sju av offren avrättades genom kollektiv hängning i Gohardasht-fängelset i staden Karaj. Fem andra avrättades på samma sätt i staden Shahroud, fem i staden Shiraz och två i staden Ardebil. En fånge avrättades genom hängning i ett fängelse i staden Tabas och en annan avrättades genom hängning på offentlig plats i staden Saveh.

Därmed har iranska regimen avrättat 40 personer under årets två första veckor.

Den nya vågen av avrättningar vittnar om ett ökat missnöje mot prästerskapets styre i samhället som manifesterat sig i flera folkliga protester mot iranska regimen och dess misskötsel av ekonomin med hög arbetslöshet, ökande inflation samt brist på vatten, el och gas i vissa delar av landet.

Avrättningarna i Iran ökar samtidigt som iranska regimens så kallade ”moderata” president Hassan Rohani ges extra utrymme på den internationella arenan. Det kortsiktigt målet är att detta internationella välkomnande av Rohani och hans regering ska uppmuntra prästerskapet att fullfölja sina åtaganden under en tillfällig överenskommelse om Irans kärnteknikprogram som träder i kraft den 20 januari och gäller i sex månader framåt. Västerländska diplomater hoppas att denna öppning och ett värmt internationellt mottagande av Rohani ska verka som incitament för prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei.

Västmakterna vill visa Iran att dess internationella isolering och sanktioner kommer att hävas om regimen intar en mer försonligare ton i de kommande förhandlingarna om ett slutgiltigt avtal och gör eftergifter som lättar omvärldens oro över landets misstänkta kärnteknikprogram.

Men prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei och regimens president Hassan Rohani har utnyttjat denna möjlighet till att öka det inhemska förtrycket och försöka förebygga folkliga protester genom att öka antalet avrättningar i landet.