Nyheter

Rohani bjuden till World Economic Forum i Davos i nästa vecka

Hassan Rohani kommer att delta i den årliga konferensen World Economic Forum i Davos, Schweiz, i nästa vecka. Han blir därmed prästerskapets första ledare på tio år att medverka i den årliga konferensen i Schweiz som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv samt inflytelserika företagsledare, utvalda intellektuella och journalister för att diskutera de mest angelägna frågorna för världen.

Experter menar att Rohanis deltagande kommer att ge honom ett utmärkt tillfälle att omvandla sin diplomati inom den kärnteknikfrågan till avtal som kan stimulera iranska regimens ekonomi. Även prästerskapets utrikesminister och chefsförhandlare inom kärnteknikfrågan Javad Zarif kommer att följa med presidenten till Davos enligt ett officiellt program som offentliggjordes under onsdagen.

Iranska regimens delegation kommer att vara ute efter och försöka locka till sig investeringar från multinationella företag i syfte att rädda Irans sargade ekonomi som förvärrats av amerikanska och europeiska sanktioner. Rohani hoppas att västmakternas utlovade sanktionslättnader inom ramen för interimsöverenskommelsen som träder i kraft den 20 januari, två dagar innan Davos-konferensens start, ska få företagsledare och beslutsfattare inom näringsliv att beakta Iran som en legitim handelspartner.

”Vad Rohani nu gör mjukar upp Irans image betydligt”, säger Gary Hufbauer, docent vid Peterson Institute for International Economics, till nyhetsbyrån Bloomberg på onsdagen. ”Det är ett mycket försonligare budskap och han kommer att boka så många möten som han bara kan med företagsledare”, tillade Gary Hufbauer.

Prästerskapets president Hassan Rohani ska hålla ett tal inför mötets plenum den 23 januari under en session som heter ”Iran i världen”. Dagen efter kommer iranska regimens utrikesminister Javad Zarif att medverka i en paneldiskussion med titeln ”The End Game for the Middle East (ungefär Slutspelet för Mellanöstern)”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, bland de mest frispråkiga kritikerna av interimsöverenskommelsen från Genève, kommer också att delta i det internationella konferensen i Davos, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg (för hela deltagarlistan, se här …). Netanyahu har tidigare kallat Rohani för en ”ulv i fårakläder” och uppmanat världssamfundet att vara varsam för hans ”charmoffensiv”.