Nyheter

Iranska regimens utrikesminister möter Assad i Damaskus

Syriens diktator Bashar al-Assad träffade iranska regimens utrikesminister Javad Zarif i Damaskus på onsdagen, rapporterar Agence France-Presse (AFP) från Damaskus genom att citera Syrienregimens nyhetsbyrå, SANA.

”President Assad möter Mohammad Javad Zarif, utrikesminister för Islamiska republiken av Iran, och hans delegation”, rapporterade SANA.

Zarif kom från Jordanien där han var på besök som en del i sin senaste rundresa i regionen där han även besökte Libanon i måndags.

Hans möte med Assad kommer mindre än en vecka innan den internationella fredskonferensen Genève II som syftar till att få slut på den tre år långa konflikten i Syrien där 130 000 människor har mist livet.

SANA citerade Zarif tidigare med att säga att syftet med hans besök ”var att bidra till att internationella Genève II-konferensen om Syrien leder till ett resultat till gagn för det syriska folket”.

Zarif tillade enligt SANA att han skulle ”arbete för att samordna en ståndpunkt … som återställer lugnet och säkerheten i Syrien” medan han uppmanade ”alla parter att slåss mot extremism och terrorism som är ett hot mot oss alla”.

Zarif skulle hålla en presskonferens i Damaskus på onsdagen men den ställdes in, enligt en diplomatisk källa till AFP.

Under sitt besök i Beirut i måndags påpekade iranska regimens utrikesminister att de länder som vill hålla Iran borta från Genève II-konferensen kommer att ”ångra” hans lands frånvaro, rapporterar AFP.

USA:s utrikesminister John Kerry har vid flera tillfällen sagt att Teheran skulle kunna delta i Genève II-konferensen om landet offentligt stöder kommunikén från Genève I-konferensen och ger sitt samtycke till de principer som anges vid skapandet av en övergångsregering.

Under sitt besök i Libanon i måndags träffade iranska regimens utrikesminister Libanons president Michel Sleiman och Hassan Nasrallah, ledare för den shiitiska terroristgruppen Hizbollah, en av Teheranregimens närmaste allierade i regionen som har skickat tusentals män till Syrien för att hjälpa syriska regeringsstyrkor kväsa den folkliga oppositionen.

Syriens opposition har utfärdat flera uppmaningar under de senaste veckorna och krävt att Iran utesluts från Genèvesamtalen med hänvisning till Teheranregimens militära och politiska stöd till regimen i Damaskus.