Ekonomi, Nyheter

Iransk man i USA arresterad för smuggling av militärdokument

En iransk man som påstås ha försökt leverera 44 lådor med känsliga och proprietära militärdokument till Iran greps på torsdagen på en flygplats i USA på väg till Teheran, meddelade amerikanska åklagarmyndigheten på fredagen.

Mozaffar Khazaee, även känd som ”Arash Khazaie”, arbetade för entreprenörer inom försvarsindustrin och ska då ha kommit över känsliga dokument, enligt den federala brottsanmälan mot honom. Han står nu åtalad för flera brott och riskerar ett maximistraff på 10 års fängelse och böter på upp till 250.000 dollar.

Khazaee ska ha skeppat dokumenten från Connecticut till Kalifornien i november förra året för att därifrån skicka de vidare till Iran i ett containerfartyg. I fraktdokument hävdade Khazaee att lasten innehöll ”hushållsvaror”, enligt brottsanmälan mot honom.

Amerikanska tullmyndigheter i Kalifornien sökte genom lasten och hittade då 44 lådor med känsliga tekniska manualer, faktablad och andra proprietära material på amerikanska flygvapnets program för F35 Joint Strike Fighter samt på militära jetmotorer, inklusive diagram och ritningar.

Rederiet säger att den avsedda mottagaren i Iran sade att han var Khazaees svåger och att han hade för avsikt att hålla ” varorna” till Khazaee återvände till Iran, enligt den federala brottsanmälan mot Khazaee.

Khazaee blev amerikansk medborgare i 1991 och innehar både iranskt och amerikanskt medborgarskap.

Dokumenten var märkta som egendom av minst tre olika försvarsentreprenörer som Khazaee arbetade för, enligt brottsanmälan. Federala myndigheter gick till Khazaee senast kända bostadsadress i Manchester och fick veta att han nyligen hade flyttat till Indianapolis.

Enligt brottsanmälan hade Khazaee bokat en tur-och-retur biljett från Indianapolis till Teheran för den nionde januari och 21 januari.

Khazaee greps på torsdagen innan ha gick ombord på ett anslutningsflyg på Newark Liberty International Airport i New Jersey. Han framträdde inför en federal  domstol i Newark på fredagen och är nu häktad i väntan på att förflyttas till Connecticut, enligt åklagarmyndigheten.