Nyheter

Iran är inte inbjudet till Syriensamtal i Genève

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon bjöd på måndagen in ett 30 tals länder till fredskonferensen om Syrien men Iran är inte med på listan, uppger en FN-talesman.

Iran stödjer den syriske presidenten Bashar al-Assads regim och Ryssland förespråkar ett iranskt deltagande i konferensen som enligt planerna ska inledas i Schweiz den 22 januari.

USA:s och Rysslands utrikesministrar ska träffas den 13 januari för att försöka enas om vilken roll Iran bör ha i fredsprocessen, enligt talesmannen.

 Amerikanska tjänstemän i Bryssel sade tidigare att Iran skulle kunna delta i samtalen om det hjälper att sätta stopp för den syriska regimens bombardemang av Aleppo och förbättra humanitärt tillträde till instängda civila.

”Det finns också steg att Iran skulle kunna vidta för att visa det internationella samfundet att de menar allvar med att vara en positiv aktör,” sade USA utrikesministern John Kerry.

Men Iran har avfärdas den amerikanska erbjudandet.  ”Teheran kommer bara acceptera erbjudanden som bevarar äran av den islamiska republiken”, sade  Marzieh Afkham taleskvinna för iranska regimens UD.

USA och andra västländer anser att Iran först måste ge sitt stöd för en deklaration från 2012 om en övergångsregering i Syrien.