Nyheter

Iranska lagstiftare förslår urananrikning till 60% renhet

100 ledamöter i iranska regimens parlament har undertecknat ett nytt lagförslag som kommer att tvinga regeringen att öka urananrikning till 60 procent om nya sanktioner införs mot den Islamiska republiken, rapporterade prästerskapets statliga television på onsdagen.

För att bli lag måste lagförslaget först godkännas av iranska regimens parlament, Majlis, och sedan ratificeras av ett konstitutionellt övervakningsorgan.

Det iranska lagförslaget är sannolikt en motreaktion på en ny lagstiftning framlagt i den amerikanska senaten i förra veckan vilken införa nya ekonomiska sanktioner mot Iran om landet bryter mot interimsöverenskommelse från Genève i förra månaden.

Iran och P5+1-gruppen med fem permanenta medlemmarna från FN:s säkerhetsråd och Tyskland har kommit överens om ett interimsavtal, som ska gälla i sex månader, i ett första steg mot en slutgiltig överenskommelse. Iranska regimen förbinder sig enligt preliminära avtalet att inte anrika uran över fem procent renlighet i utbyte mot begränsade sanktionslättnader, bland annat frisläppandet av ett antal miljarder i det internationella banksystemet som blockerats tidigare.

Hossein Naqavi Hosseini, en ledamot av Majlis nationella säkerhets- och utrikesutskott, sade att det nya lagförslaget, om det godkänns, kommer att ge Irans kärntekniska förhandlare mer inflytande.

Hökarna inom iranska regimen kallar interimsavtalet för en ”bägare av gift” för prästerskapets envälde. De utmanar regimens president Hassan Rohani och hans utrikesminister Mohammad Javad Zarif för att försöka övertyga skeptikerna inom regimen om att de inte kompromissar om viktiga frågor inom nationell suveränitet och säkerhet.