Engagemang, Motståndsrörelsen, Nyheter

Int. konferens i Rom kräver stopp för avrättningar i Iran

rome2FFFI-Rom, Vid en internationell konferens i Rom, onsdag den19 december, uttryckte framstående europeiska och amerikanska politiker, sitt stöd för en internationell kampanj presenterat av iranska nationella motståndsrörelsen valde president, Maryam Rajavi.

Kampanjen syftar till att säkra frigivandet för de sju iranska dissidenter som tagits som gisslan i attacken mot lägret Camp Ashraf den 1 september samt garantera säkerheten för 3 000 iranska dissidenter i Camp Liberty i Irak.  Kampanjen syftar även till kampen mot avrättningar och fortsatta brotten mot mänskliga rättigheter i Iran som har ökar på ett alarmerande sätt sedan regimens så kallade ”moderata” president Hassan Rohani, kom till makten.

Talarna fördömde brotten mot mänskliga rättigheter i Iran, särskilt de godtyckliga avrättningar, och uppmanade den italienska regeringen, Europeiska unionen, och säkerhetsrådet att kräva avskaffandet av dödsstraffet och att förbättra de mänskliga rättigheterna i Iran som en förutsättning ekonomiska och politiska förbindelser med iranska regimen.

Förutom Maryam Rajavi, andra som höll tal på konferensen ingår:  Bernard Kouchner, förre franske utrikesministern, Michèle Alliot-Marie, tidigare fransk utrikesminister, försvarsminister och inrikesminister, Lucio Malan, ledamot av italienska senaten presidiet, Gianni Alemanno, före detta borgmästare i Rom, Carlo Ciccioli, tidigare representant och gemensam ordförande i italienska Kommittén parlamentariker och medborgare för en Free Iran (CPCIL), Senator Ingrid Betancourt, colombianska presidentkandidaten, senator Robert Torricelli från USA, Dr Juan Garces, framstående internationell jurist och rådgivare till Salvador Allende, Taher Boumedra, FN-tjänsteman som ansvarar för Ashraf underlaget, Soyem från Albanien, General David Phillips, före detta befälhavare för skyddet av Ashraf, och överste Wesley Martin, tidigare högt uppsatt anti-terrorism Force Protection Officer för alla koalitionsstyrkorna i Irak och befälhavare för Forward Operation Base i Ashraf, samt ett antal italienska guvernörer och borgmästare.