Ekonomi, Nyheter

USA låter misstänkt iransk vapensmugglare gå fri

En iransk affärsman med kopplingar till ett mäktigt konglomerat som kontrolleras av iranska regimens högsta andlige ledare är efterlyst av USA för att ha försökt köpa hundratals USA-tillverkade vapen för att smuggla till Iran, rapporterar Reuters på onsdagen.

Behrouz Dolatzadeh greps i Tjeckien förra året och hölls då i tjeckiskt förvar. Han dömdes i juni för försök till vapensmuggling och försök att bryta mot Iransanktioner. Men han släpptes senare i september efter att en appellationsdomstol upphävde domen mot honom och USA misslyckades med att begära honom utlämnad, enligt intervjuer med tjeckiska tjänstemän rapporterar Reuters.

En talesman för amerikanska åklagarmyndigheten i Phoenix, Arizona, där Dolatzadeh åtalades tidigare avböjde att kommentera varför USA inte hade lämnat in någon begäran om att få Dolatzadeh utlämnad trots att han var i tjeckiskt förvar.

Dolatzadehs försvarsadvokat i Prag, Michal Marini, säger till Reuters att han tror att hans tidigare klient nu hade åkt tillbaka till Iran.

Iranska företagsregister visar att Dolatzadeh hade under de senaste åren utsetts till styrelseledamot i tre olika teknikföretag som tillhör ett stort affärsimperium kontrollerade av iranska regimens mäktigaste man, prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei. Konglomeratets fullständiga namn på persiska är Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam vilket grovt översatt till svenska betyder ”Högkvarter för verkställande av order från hans höghet profeten”.

Reuters publicerade en undersökningsrapport nyligen vilken visade att konglomeratet, som till en början var en välgörenhetsorganisation för att bekämpa fattigdom i Iran, nu hade omvandlats till ett mäktigt affärsimperium under Khameneis kontroll med tillgångar till ett värde av 60 miljarder pund (ca 600 miljarder kronor).