Nukleärt, Nyheter

Iranska regimen återupptar expertsamtalen med väst

Iranska regimens utrikesminister Zarif meddelade på onsdagen att iranska regimen kommer att återuppta de tekniska samtalen med världens sex stormakter i Genève under torsdagen och fredagen, rapporterar internationella nyhetsbyråer och iranska regimens press.

”Samtalen mellan expertgrupperna kan komma att fortsätta in på lördagen och söndagen om det så behövs”, rapporterar revolutionsgardets nyhetsbyrå Fars genom att citera regimens vice chefsförhandlare och vice utrikesminister, Abbas Araqchi, med att säga.

Tillkännagivandet beskrivs av internationella medier som ett viktigt steg i genomförandet av en interimsöverenskommelse undertecknade av iranska regimen och världens sex stormakter i förra månaden.

interimsöverenskommelsen från November i Genève syftar till att stoppa centrala delar av Teheranregimens misstänkta kärnteknikprogram i utbyte mot begränsade lättnader från internationella sanktioner.

Iranska regimens förhandlare avbröt och lämnade de tekniska samtalen i Wien i torsdags i protest mot USA:s beslut att införa straffåtgärder mot 19 iranska företag och individer för brott mot gällande amerikanska sanktionslagar.

Iranska regimens topptjänstemän sade då att USA:s beslut gick emot andan i Genèveavtalet om Irans kärnteknikprogram som slöts i den 24 november.

Amerikanska statstjänstemän försvarade dock svartlistningen och sade att de hade gett Iran en förvarning om beslutet och att de nya straffåtgärderna inte bröt mot Genèveavtalet eftersom de var baserade på existerande sanktionslagar.